Η φτώχια στον κόσμο
 
Γενικά ΣτοιχείαΘεωρίαΟπτικοακουστικό  ΔραστηριότητεςΑξιολόγησηΠαιχνίδιαΣυνδέσεις
Τι είναι φτώχια

Αιτίες φτώχιας

Συνέπειες φτώχιας

Παιδική Φτώχεια

Πυραμίδα αναγκών

Στόχοι χιλιετίας

Φτώχια και διατροφή

Παραγκουπόλεις

Παρουσιάσεις
Φτώχια και διατροφή
Η φτώχια και διατροφή είναι σίγουρα  δυο έννοιες άμεσα συνδεδεμένες.  Μπορούμε μάλιστα να συσχετίσουμε τις δυο έννοιες με διαφορετικούς τρόπους όπως:

(α) η επίδραση που έχει η φτώχια στη διατροφή μας και πώς επηρεάζει τελικά το χαμηλό εισόδημα τις διατροφικές μας επιλογές.

(β) η επίδραση που έχουν οι διατροφικές μας συνήθειες στη δημιουργία και την ενδυνάμωση της φτώχιας σε κάποιους συνανθρώπους μας.
(γ) η επίδραση της έλλειψης  και της αύξησης της τιμής των τροφίμων, στην όξυνση της παγκόσμιας φτώχιας.

       
Η επίδραση της  φτώχια στη διατροφή μας
Η διατροφή μας επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες αλλά ο σημαντικότερος είναι η οικονομική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Με βάση αυτήν έχουμε περισσότερες ή λιγότερες επιλογές σχετικά με τα τρόφιμα που τελικά τρώμε.
Όλο και συχνότερα σήμερα βλέπουμε οικογένειες που το εισόδημά τους μειώνεται δραματικά. Τα φτωχά νοικοκυριά επιλέγουν  τρόφιμα χαμηλής και αμφίβολης τις περισσότερες φορές ποιότητας. Η φτώχια, λοιπόν, έχει ως αποτέλεσμα να έχουν οι οικογένειες μια ανισόρροπη διατροφή, με χαμηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, γαλακτοκομικών προϊόντων, κρέατος και πουλερικών. Η κακή διατροφή έχει ως συνέπεια τον υποσιτισμό, την έλλειψη δηλαδή θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό μας ή τον υπερσιτισμό, την υπερκατανάλωση δηλαδή που οδηγεί στην παχυσαρκία. Φαινόμενο ιδιαίτερα έντονο και στις ανεπτυγμένες χώρες.
Όταν κάποιος έχει χαμηλό εισόδημα και ταυτόχρονα έχει να πληρώσει για το ηλεκτρικό, την ύδρευση, το τηλέφωνο, δάνεια από πιστωτικές κάρτες ή άλλα, όταν έχει να πληρώσει φροντιστήρια για τα παιδιά του, έχει τη δυνατότητα να προμηθευτεί τρόφιμα υψηλής ποιότητας, που είναι υγιεινά αλλά πολύ ακριβότερα από τα φθηνότερα που είναι αμφίβολης ποιότητας; Περιορίζεται στα φτηνά προϊόντα από τα οποία συνήθως λείπουν βιταμίνες κι άλλα συστατικά απαραίτητα για την ομαλή ανάπτυξη του οργανισμού. Τις περισσότερες φορές τα πιο φθηνά προϊόντα είναι παχυντικά κι ανθυγιεινά. Αν για παράδειγμα τρώμε συχνά σάντουιτς ή μαγειρεύουμε για λόγους οικονομίας πολλές φορές με χρησιμοποιημένο λάδι ή αν καταναλώνουμε πολύ συχνά ζυμαρικά, που είναι οικονομικά, τότε προφανώς η διατροφή μας δεν είναι ισορροπημένη. Τόσο περισσότερες είναι  οι συνέπειες από τη μακροχρόνια κατανάλωση τροφών, φτωχών σε θρεπτική αξία. Προβλήματα υγείας, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτης, υπέρταση, χοληστερίνη και πολλές χρόνιες παθήσεις αυξάνονται έντονα. Τα τελευταία χρόνια όλο και πιο συχνά παρατηρούμε ασθένειες που κάποτε είχαν μόνο οι ηλικιωμένοι, σε παιδιά μικρής ηλικίας .
                                                                                                                            
                                                                                                                              πηγή: http://afourinaction.blogspot.com/
Η επίδραση των διατροφικών μας επιλογών στη δημιουργία φτώχιας

Το θέμα της διατροφής είναι ιδιαίτερα σημαντικό τόσο για τη σωματική όσο και για την πνευματική υγεία κάθε ανθρώπου. Η ισορροπημένη διατροφή είναι ένα από τα σπουδαιότερα και πολυσυζητημένα θέματα της εποχής μας.

Η επιλογή της διατροφής συνδέεται στενά με την οικονομική άνεση, αφού οι εύποροι λαοί είναι οι μόνοι που έχουν την πολυτέλεια να επιλέγουν, σε μεγάλο βαθμό, τα τρόφιμα που καταναλώνουν. Σε πολλές χώρες, οι φτωχοί έχουν ελάχιστες επιλογές ή και καθόλου. Είναι υποχρεωμένοι να τρέφονται με οτιδήποτε μπορούν να βρουν, ασχέτως διατροφικής αξίας και υγιεινής. Η ανισότητα στην κατανομή της τροφής είναι πολύ μεγάλη, ανάμεσα στις αναπτυσσόμενες και τις αναπτυγμένες χώρες. Αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ οι δαπάνες για προϊόντα διατροφής αγγίζουν τα 54δισεκατομμύρια δολάρια και η τραγική ειρωνεία είναι ότι το 70% του πληθυσμού υποφέρει από παχυσαρκία, κυρίως εξ αιτίας της κατανάλωσης του επονομαζόμενου «γρήγορου φαγητού». Το ποσοστό των υπέρβαρων, αυξάνεται και στη δυτική Ευρώπη, ενώ παράλληλα αυξάνουν οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης, επιβαρύνοντας πολύ και τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.

Το γεγονός αυτό δείχνει ότι παρόλο που μπορούμε να επιλέξουμε, δεν κάνουμε ορθές επιλογές σε σχέση με τη διατροφή. Ίσως είναι ο πλούτος που μας ωθεί να χάνουμε το μέτρο των επιθυμιών και των ορέξεων μας. Η εξάσκηση στον έλεγχο της άμετρης επιθυμίας και η αίσθηση του μέτρου, θα μας επιτρέψει να καλύψουμε σωστά τις διατροφικές μας ανάγκες αλλά και να βοηθήσουμε με αυτή μας τη στάση, στον ορθό μερισμό τροφίμων σε όλο τον πλανήτη.

Οι ορθές και με μέτρο διατροφικές μας επιλογές συμβάλλουν στη διατήρηση της καλής κατάστασης του πλανήτη μας. Πολλοί επιστήμονες που ασχολούνται με την οικολογία και το περιβάλλον, τονίζουν ότι η αποφυγή της καθημερινής χρήσης κρέατος μπορεί να βελτιώσει το πρόβλημα της πείνας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα σιτηρά που χρειάζονται για να τραφεί μία αγελάδα μπορούν να θρέψουν πολύ περισσότερους ανθρώπους από εκείνους που θα τρέφονταν από το κρέας της αγελάδας. Έχει αποδειχθεί, ακόμη, ότι οι ποσότητες του νερού, των καυσίμων και της ενέργειας που καταναλώνονται για την εκτροφή ζώων και την επεξεργασία κρεάτων, είναι ασυγκρίτως μεγαλύτερες από αυτές που χρειάζονται για την παραγωγή και κατεργασία οσπρίων, λαχανικών, κτλ. Η χορτοφαγία, επομένως, ίσως αποτελεί και ένα πολύ βασικό παράγοντα για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Πολλές θρησκείες άλλωστε όπως ο Ινδουισμός, ο Βουδισμός ο Ζαϊνισμός, και κάποια από τα Ελληνικά Μυστήρια, ο Ορφέας και ο Πυθαγόρας, παρουσίασαν τη χορτοφαγία ως βασική τους αρχή.

                                                                                                                                                  πηγή: http://www.e-zine.gr/

Η επίδραση της έλλειψης και της αύξησης της τιμής των τροφίμων στη φτώχια

Η έλλειψη τροφίμων και η επακόλουθη αύξηση της τιμής τους, ταλαιπωρεί δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη, δημιουργεί ανασφάλεια, αλλά και συχνά οδηγεί σε εμφύλιες συγκρούσεις. Όπως είναι φυσικό, ιδιαίτερα πλήττονται οι φτωχές και αναπτυσσόμενες χώρες. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, περίπου 25.000 άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά από την πείνα και τις αιτίες που σχετίζονται με αυτή. Το ποσοστό αυτό αναλογεί σε έναν άνθρωπο περίπου κάθε τρία λεπτά.

Δυστυχώς, τα παιδιά είναι αυτά που πλήττονται περισσότερο. Σήμερα υπάρχει μια τάση για άνευ προηγουμένου αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων λόγω των εισαγωγών για τα πτωχότερα κράτη, που συνδυάζεται με την μείωση των αποθεμάτων σε τρόφιμα. Τον τελευταίο χρόνο, το ρύζι αυξήθηκε πάνω από 70%. Στο σιτάρι υπερδιπλασιάστηκε το κόστος του, έχοντας σημαντική απρογραμμάτιστη επίπτωση πάνω σε βασικά προϊόντα όπως το ψωμί.

Γιατί ξαφνικά αυξάνονται τόσο γρήγορα οι τιμές των τροφίμων; Δεν υπάρχει ένας και μοναδικός λόγος, αλλά μάλλον μια σειρά από συσχετιζόμενους παράγοντες.

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΑΥΤΟΥΣ

Γιατί αυξάνονται οι τιμές των τροφίμων;