Ο τουρισμός αποτελεί μία σημαντικότατη πηγή εσόδων για την Κυπριακή αλλά και την παγκόσμια οικονομία. Ιδιαίτερα σε νησιά όπως είναι η Κύπρος, ο τουρισμός αποτελεί έναν βασικότατο άξονα ανάπτυξης. Δεν είναι υπερβολικοί οι χαρακτηρισμοί του ως «αιμοδότης», «ατμομηχανή» και «στυλοβάτης» της κυπριακής οικονομίας.

Θετικές Επιδράσεις

Εικόνα οικονομίαςΗ τουριστική βιομηχανία είναι μία από τις μεγαλύτερες του κόσμου, με την Ευρώπη να κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο και έχει πολλές θετικές επιδράσεις στην οικονομία μίας χώρας. Με τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων, επενδύσεων, υποδομών και έργων ανάπτυξης (δρόμους, πεζοδρόμια, μέσα μαζικής συγκοινωνίας, πάρκα, κέντρα ψυχαγωγίας). Επίσης το άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας, νέων αγορών και προιόντων όπως και η αύξηση του εισοδήματος και του συναλλάγματος μιας χώρας είναι μερικές άλλες από τις θετικές επιδράσεις του τουρισμού στην οικονομία. Σίγουρα η λίστα είναι μεγάλη και σε κάθε περιοχή οπου αναπτύσσεται τουριστικά, τα ωφέλη που προκύπτουν είναι διαφορετικά.

 

Αρνητικές Επιδράσεις

Εικόνα ευρώΠαρόλα αυτά ο τουρισμός προκαλεί και αρκετές αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία ενός τόπου. Η τοπική κοινότητα επηρεάζεται άμεσα από αυτές αφού ο τουρισμός, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις ραγδαίας και απότομης  εμφάνισης του, μπορεί να προκαλέσει αύξηση του πληθωρισμού και του κόστους ζωής σε τοπικό επίπεδο. Ακόμη η εμφάνιση του φαινομένου της μονοκαλλιέργιας για την  κάλυψη των εξειδικευμένων αναγκών των τουριστών μιας περιοχής είναι και ένα άλλο ζήτημα το οποίο μπορεί να προκαλέσει με την σειρά του διάφορα προβλήματα στους κατοίκους όπως είναι η ανεργία και μείωση του εισοδήματος των κατοίκων της περιοχής και ο οικονομικός μαρασμός σε περιόδους μειωμένης άφιξης τουριστών.