Κρατική Πολιτική

Όπως πολύ εύστοχα αναφέρει η «Χάρτα για τον Αειφόρο Τουρισμό» (παγκόσμια διάσκεψη για τον Αειφόρο Τουρισμό, Ισπανία, 1995):

Όλες αυτές οι αρχές έχουν ως μέλημα τους την οικονομική βιωσιμότητα των τουριστικών περιοχών, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και των τοπικών κοινωνιών

Η προώθηση της Αειφόρου Τουριστικής Ανάπτυξης διέρχεται μέσα από τις αρχές και τις αξίες της αειφόρου ανάπτυξης. Η τουριστική συνείδηση και συμπεριφορά έχει να κάνει με την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων, την καλλιέργεια περιβαλλοντικής και πολιτιστικής ευαισθητοποίησης, την παροχή θετικών εμπειριών και τη βελτίωση της τοπικής κοινωνίας. Η εκπαίδευση τυπική, άτυπη και μη τυπική, παίζει κρίσιμο και καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία υπεύθυνων προβληματιζόμενων πολιτών – τουριστών. Κάτι τέτοιο συνιστά τη συνεργασία πολλών φορέων καθώς επίσης και συστηματικές προσπάθειες.

Πρακτικές Συμβουλές

Στην παραλία:

 1. Βεβαιωθείτε ότι έχετε πάρει μαζί σας αρκετές σακούλες σκουπιδιών για τα δικά σας σκουπίδια.
 2. Μαζεύετε τα σκουπίδια σας μέχρι και το τελευταίο σπιρτόξυλο! Αν τα οι κάδοι στην ακτή είναι γεμάτα τότε μεταφέρετε αναγκαστικά τα σκουπίδια σας πίσω στο κάδο στο ξενοδοχείο.
 3. Αν βρεις στην παραλία πλαστικά μπουκάλια ή αλουμινένια κουτάκια αναψυκτικών, μάζεψέ τα σε μια σακούλα. Θα δώσεις το καλό παράδειγμα στους υπόλοιπους που βρίσκονται στην παραλία! Πέταξέ τα αργότερα σε κάδο απορριμμάτων που προορίζονται για ανακύκλωση.
 4. Κολυμπάτε σε παραλίες οι οποίες έχουν βραβευτεί με γαλάζια σημαία.
 5. Χρησιμοποιείτε αντηλιακό με μεγάλο δείκτη προστασίας.
 6. Κολυμπάτε σε ανοιχτή περιοχή.

Στο ξενοδοχείο

 1. Μην σπαταλάτε το νερό. Επειδή δεν βρίσκεστε στη χώρα σας δεν σημαίνει ότι το νερό σας ανήκει.
 2. Βεβαιωθείτε ότι έχετε σβήσει τα φώτα του δωματίου σας όταν δεν βρίσκεστε μέσα σ’ αυτό.
 3. Τοποθετείτε τα σκουπίδια σας στους κάδους.
 4. Να συμπεριφέρεστε πάντα με ευγένεια στους υπαλλήλους του ξενοδοχείου.  

Στο δρόμο

 1. Χρησιμοποιείτε για τις μετακινήσεις σας τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
 2. Για κοντινές αποστάσεις προτιμήστε το περπάτημα ή το ποδήλατο.
 3. Πετάτε τα σκουπίδια σας στους κάδους ή εάν δεν βρείτε, τοποθετήστε τα προσωρινά μέσα στην τσάντα σας μέχρι να βρείτε κάδο.
 4. Εάν είστε σε ταξί, ζητάτε πάντοτε απόδειξη.
 5. Μη πετάτε τα αποτσίγαρα κάτω.
 6. Μην κόβετε ή μην πατάτε λουλούδια που συναντάτε μπροστά σας.

Γενικά

 1. Επιλέγετε κοντινούς προορισμούς για διακοπές. Όσο πιο μακριά πηγαίνετε από το χώρο όπου ζείτε τόσο περισσότερη επιβάρυνση προκαλείτε στο περιβάλλον.
 2. Να σέβεστε τους ανθρώπους και τον πολιτισμό της χώρας υποδοχής.
 3. Να μην ψωνίζετε υπερβολικά στη χώρα που επισκέπτεστε. Καταστήματα υπάρχουν και στη χώρα σας.
 4. Μην γίνεστε απαιτητικοί ή ιδιότροποι. Δώστε θετική εικόνα στη χώρα υποδοχής.

Εναλλακτικός Τουρισμός

Αγροτουρισμός

Εικόνα ΑγροτουρισμούAποτελεί μορφή ήπιου τουρισμού κατά την οποία οι επισκέπτες μένουν σε αγρόκτημα και συμμετέχουν σε αγροτικές εργασίες. Σημαντικό στοιχείο είναι η άμεση επαφή του επισκέπτη με την αγροτική ζωή, τις καλλιέργειες, με την φύση, τη χλωρίδα και την πανίδα. Ο επισκέπτης δέχεται όλες τις ανέσεις και διευκολύνσεις σε ένα λιτό περιβάλλον με τοπικό χαρακτήρα. Μέσα στα πλαίσια του αγροτουρισμού προβλέπεται η ενεργή συμμετοχή του τουρίστα σε ένα σύνολο δραστηριοτήτων.
Ενδεικτικές από αυτές είναι:

Ευεργετικές θεωρούνται και οι επιπτώσεις του αγροτουρισμού στο φυσικό περιβάλλον, στον πολιτισμό, στην οικονομία αλλά και στην κοινωνία μιας χώρας.

Οικοτουρισμός

Ο οικοτουρισμός βασίζεται στο φυσικό περιβάλλον, είναι οικονομικά αποτελεσματικός, προωθεί την περιβαλλοντική εκπαίδευση και διαχειρίζεται το φυσικό περιβάλλον με βιώσιμο τρόπο. Συμβάλλει στην ολοκληρωμένη περιβαλλοντική διαχείριση μιας περιοχής παρεμβαίνοντας και διαμορφώνοντας τις τάσεις και τα χαρακτηριστικά των τοπικών φορέων, των επιχειρηματιών και των επισκεπτών.

Εικόνα οικοτουρισμούΗ θέση ότι ο οικοτουρισμός είναι δραστηριότητα φιλική προς το περιβάλλον, βασίζεται στο γεγονός ότι οι οικοτουρίστες επισκέπτονται μια περιοχή σε μικρές ομάδες, οργανωμένα και επιπλέον είναι άτομα ευαισθητοποιημένα ως προς το περιβάλλον. Ο οικοτουρισμός στηρίζεται στο σεβασμό και στην εκτίμηση του φυσικού περιβάλλοντος καθώς επίσης και στο σεβασμό και στη διατήρηση της τοπικής κουλτούρας Από την άλλη όμως, έστω και αυτή η πολύ μικρή πίεση που ασκείται στο φυσικό περιβάλλον ενδέχεται να έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις. Ο οικοτουρισμός εάν σχεδιαστεί με πολύ προσεκτικό τρόπο και υπάρξει έντονος παρεμβατισμός με κατάλληλη γνώση από τους τοπικούς φορείς διαχείρισης, μπορεί να συμβάλλει στην ανάδειξη και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Συνδέεται με την οργάνωση δραστηριοτήτων αναψυχής όπως αναρρίχηση, την ορειβασία, τη σπηλαιολογία, την πεζοπορία, την ποδηλασία, η φωτογράφηση, η ιππασία, το ράφτινγκ, η μελέτη της φύσης κτλ.

Η Κύπρος συνδυάζει ένα πλούσιο φυσικό περιβάλλον με θάλασσα, βουνό, πεδιάδες, γκρεμούς, λόφους κτλ. Η ανάπτυξη του οικοτουρισμού έχει αρχίσει σιγά-σιγά να εδραιώνεται και να αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Η δημιουργία μονοπατιών της φύσης, η ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς του νησιού καθώς επίσης και η ίδρυση διαφόρων φιλοπεριβαλλοντικών συλλόγων αποτελούν προσπάθειες ανάπτυξης του οικοτουρισμού. Εντούτοις, χρειάζεται πολλή ακόμη προσπάθεια.