Διατήρηση Φυτικής Βιοποικιλότητας στην Ουδέτερη Ζώνη


Μετάβαση στο περιεχόμενο

FIT

ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ


Το
Πανεπιστήμιο Frederick (FU) είναι από τα κορυφαία ακαδημαϊκά ινστιτούτα της Κύπρου στον τομέα του και είναι ένα διακεκριμένο ινστιτούτο για έρευνα, ειδικά για μηχανική, περιβαλλοντικές και εφαρμοσμένες επιστήμες. Η '
Μονάδα Διατήρησης της Φύσης' (Nature Conservation Unit) ιδρύθηκε το 2005 και επικεντρώνεται στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, στη διαχείριση των φυσικών πόρων και την περιβαλλοντική εκπαίδευση. Κατά τους πρώτους μήνες της λειτουργίας της, εξασφάλισε χρηματοδότηση για αρκετά ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Ηνωμένα Έθνη, το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας και τις κυπριακές αρχές. Μέσω της συμμετοχής της σε ερευνητικά προγράμματα, η Μονάδα απέκτησε σύγχρονο ερευνητικό εξοπλισμό, ο οποίος επιτρέπει την ανάπτυξη νέων ερευνητικών προσπαθειών, ειδικά σε θέματα διατήρησης της φυτικής βιοποικιλότητας. Αυτή η υποδομή θα χρησιμοποιηθεί κατά την εφαρμογή του έργου αυτού.

Οι δύο άλλοι οργανισμοί που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, το Institute of Earth, Ocean, Atmosphere and Environmental Sciences και η ΑΚΤΗ Κέντρο Μελετών και Έρευνας έχουν επίσης μεγάλη εμπειρία σε δικοινοτικά προγράμματα.

_________________________________________________


Εμπειρογνώμονες που εργοδοτούνται ή συνεργάζονται με τη Μονάδα Διατήρησης της Φύσης:

  • Ο Δρ Κώστας Καδής, Διευθυντής της Μονάδας Διατήρησης της Φύσης, ειδικεύεται στη βιολογία και τη διατήρηση των ενδημικών, σπάνιων και απειλούμενων φυτών της Κύπρου και στη διαχείριση σημαντικών για τα φυτά περιοχών. Κατά τη διεκπεραίωση του διδακτορικού του, μελέτησε την αναπαραγωγική βιολογία των περισσότερων απειλούμενων φυτών της Κύπρου. Επίσης, αναμίχθηκε ενεργά σε αρκετά προγράμματα διατήρησης της βιοποικιλότητας, περιλαμβανομένων των προγραμμάτων Life για την καταγραφή, αναγνώριση και εκτίμηση των τύπων οικοτόπων και των φυτικών και ζωικών ειδών της Ελλάδας και της Κύπρου. Ο Δρ Καδής είναι μέλος του 'Mediterranean Islands Plant Specialist Group and the Species Survival Commission' του IUCN. Επίσης, διορίστηκε από τον Υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος ως ειδικός για την Επιστημονική Επιτροπή για τη Διατήρηση της Φύσης της Κύπρου. Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διακυβέρνησης διετέλεσε επίσης ως Υπουργός Υγείας.


  • Ο κος Κωνσταντίνος Κουνναμάς είναι ερευνητής στο NCU. Ολοκλήρωσε το BSc στη Βιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ελλάδα) και το μεταπτυχιακό στη Περιβαλλοντική Διατήρηση και Διαχείριση στο University of Glamorgan (Ηνωμένο Βασίλειο). Διαθέτει εμπειρία σε συστήματα GIS (που θα χρησιμοποιηθούν για την εφαρμογή του προγράμματος) και σε θέματα περιβαλλοντικής διατήρησης.


  • Ο κος Λεύκιος Σεργίδης ολοκλήρωσε το BSc στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών (Ελλάδα). Ακολούθως, πήρε το μεταπτυχιακό του από το Lancaster University (2004-2006) με τον τίτλο MSc in Environmental Science. Η διατριβή του αφορούσε τη διατήρηση του ενδημικού είδους ορχιδέας της Κύπρου Ophrys kotschyi, το οποίο είναι ένα από τα στοχευόμενα είδη του προγράμματος. Ο τίτλος της διατριβής του ήταν: "Monitoring, management and in situ conservation of the rare endemic orchid of Cyprus Ophrys kotschyi".


  • Ο κος Σάββας Ζώτος είναι απόφοιτος του Βιολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα του Ζωολογικού Μουσείου του Πανεπιστημίου Αθηνών και είναι εκπαιδευτής στο Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικών Ερευνών και Εκπαίδευσης Ακρωτηρίου στη Λεμεσό. Συμμετέχει σε προγράμματα διατήρησης της βιοποικιλότητας υπό το FIT-NCU και πρόσφατα ξεκίνησε τις σπουδές του για διδακτορικό στο Βιολογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών.


  • Η Δρ Μαρίνα Μιχαηλίδου-Καδή εργάζεται στο Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος της Κύπρου. Διαθέτει εμπειρία στη συμμετοχή των κοινοτήτων για τη διαχείριση των φυσικών πόρων. Διαθέτει διδακτορικό πτυχίο από το Cornell University, Τμήμα Φυσικών Πόρων, το οποίο επικεντρώνεται στη διατήρηση προστατευόμενων περιοχών και στη συμμετοχή των κοινοτήτων στο Δάσος Πάφου στην Κύπρο. Οι προηγούμενες ερευνητικές της δραστηριότητες περιλάμβαναν την εφαρμογή εθνικής έρευνας για τον καθορισμό των περιβαλλοντικών αξιών μεταξύ των Ελληνοκυπρίων. Έχει συμμετάσχει σε αρκετά Ευρωπαϊκά προγράμματα φυσικής διατήρησης και ανάπτυξης αγροτικών κοινοτήτων. Επίσης, συμμετείχε στο δικοινοτικό πρόγραμμα "Ο Νέος Πράσινος Καταναλωτής: Ο Πολίτης του Αύριο", το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Δικοινοτικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, το οποίο στηριζόταν από το UNDP και το USAID και εφαρμοζόταν από τη UNOPS, και εφαρμόστηκε από το Κέντρο Προγραμμάτων και Ερευνών ΑΚΤΗ. Η συμμετοχή της στο πρόγραμμα θα είναι σε εθελοντική βάση.Επιστροφή στην Κορυφή

ΕΙΣΑΓΩΓΗ | ΦΥΤΙΚΑ ΜΙΚΡΟΑΠΟΘΕΜΑΤΑ | ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ | ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ | ΕΙΚΟΝΕΣ | UNDP-ACT | ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | Πλάνο του δικτυακού τόπου


Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού