Θαμνώνες και δασικές συστάδες της Quercus alnifolia - Establishment of a Plant Micro-reserve Netwrok in Cyprus for the Conservation of Priority Species and Habitats

Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού

Θαμνώνες και δασικές συστάδες της Quercus alnifolia

 
 
 
 


Θαμνώνες και δασικές συστάδες της Quercus alnifolia, *9390

Κατάσταση Διατήρησης: -
Καθεστώς Προστασίας: Οδηγία 92/43/ΕΟΚ (Παράρτημα Ι - οικότοπος προτεραιότητας)

Περιγραφή:
Οι Θαμνώνες και δασικές συστάδες της Quercus alnifolia είναι οικότοπος προτεραιότητας, ενδημικός στην Κύπρο. Η περιοχή "ΦΥΣΗ 2000" KOILADA KEDRON - KAMPOS φιλοξενεί μερικές από τις πιο αντιπροσωπευτικές συστάδες του τύπου οικοτόπου *9390 και οι οποίες βρίσκονται σε άριστη κατάσταση διατήρησης. Το προτεινόμενο ΜΑΦ έχει ως στόχο ένα σημαντικό τμήμα αυτού του τύπου οικοτόπου. Επιπλέον, ορισμένα από τα ενεργά μέτρα διατήρησης που θα εφαρμοσθούν με επιτυχία μέσα από το έργο, θα μπορούσαν να εφαρμοσθούν και σε άλλες περιοχές της ίδιας ή άλλης περιοχής "ΦΥΣΗ 2000", στις οποίες φιλοξενείται ο ίδιος τύπος οικοτόπου.


Απειλές:

1. Δραστηριότητες αναψυχής και διατάραξη των φυσικών οικοτόπων (τουριστικές εκδρομές με οχήματα παντώς εδάφους, ποδοπάτημα και απόρριψη αποβλήτων).

2. Περιορισμένη ευαισθητοποίηση του κοινού.


Quercus alnifolia Poech

Κατάσταση Διατήρησης: -
Καθεστώς Προστασίας: -

Περιγραφή:

Αειθαλής θάμνος, ή μικρό δέντρο, ύψους 2-4 (-10) m. Ενδημικό είδος της Κύπρου. Σχηματίζει εκτεταμένους θαμνώνες σε ολόκληρη την οροσειρά του Τροόδους, είτε ως αμιγείς συστάδες, είτε σε μίξη με Arbutus andrachne, είτε αποτελεί υποόροφο σε πευκοδάση. Είναι πολύ κοινό είδος στα Δάση Πάφου, Τροόδους, Αδελφοί, Λεμεσού και Μαχαιρά.

Περίοδος ανθοφορίας: Απρίλιος - Μάιος
Περίοδος καρποφορίας: Μάιος - Δεκέμβριος

Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού