Ασγάτα - Establishment of a Plant Micro-reserve Netwrok in Cyprus for the Conservation of Priority Species and Habitats

Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού

Ασγάτα

 
 
 
 


Ασγάτα

Eίναι το ανατολικότερο χωριό της επαρχίας Λεμεσού (βρίσκεται σε απόσταση 26 Km από την πόλη), κτισμένη στο μέσο μιας κοιλάδας με υψόμετρο 190 m.

Γεωλογικά, στο μεγαλύτερο μέρος του τοπίου δεσπόζουν οι λάβες, οι κρητίδες, οι μάργες και οι μαργαϊκές κρητίδες. Στα φαιοχώματα και τα ασβεστούχα εδάφη, καλλιεργούνται σιτηρά, όσπρια, κηπευτικά, χαρουπιές, ελιές, αμυγδαλιές, φρουτόδεντρα, εσπεριδοειδή, αμπέλια και, τελευταία, άρχισε συστηματική καλλιέργεια λαχανικών.

Από το 1939 μέχρι και το 1965, η Ασγάτα γνώρισε μεγάλη άνθηση σε διάφορους τομείς, "παρουσίαζε την εικόνα μιας μικρής πολιτείας". Είναι χαρακτηριστικό πως τα χρόνια αυτά τριπλασίασε τον πληθυσμό της. Η ευημερία της Ασγάτας αποτυπώνεται στα φύλλα του περιοδικού του Συλλόγου Ασγατιτών Αμερικής.

Τα μεταλλεία της Ασγάτας, γνωστά ως μεταλλεία Καλαβασού, λειτούργησαν κατά διαστήματα από την αρχαιότητα μέχρι και το 1978. Oι αρχαιολογικές έρευνες έδειξαν ότι η επεξεργασία του μετάλλου γινόταν στο χώρο του μεταλλείου. Αυτό επιβεβαιώνουν η "ύπαρξη σκουριών" αλλά και τα μεγάλα καμίνια που αναβρέθηκαν κατά την ανασκαφή. Είναι αξιοσημείωτο πως στα μεγάλα καμίνια των μεταλλείων "χρησιμοποιούσαν ξυλεία από τα πλούσια δάση της περιοχής".

Ο Κώστας Πύρρος ήταν ένας από τους μεγαλύτερους ευεργέτες της Ασγάτας. Μετανάστης στην Αμερική, ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου Ασγατιτών Αμερικής,  διετέλεσε μάλιστα Πρόεδρος του Συλλόγου, οραματίστηκε μια βιβλιοθήκη και ένα παιχνιδότοπο για τα παιδιά του χωριού του. Για να υλοποιήσει το όραμά του, προέβη στην αγορά διαφόρων τεμαχίων γης. Όταν απεβίωσε το 1965, με διαθήκη του δώρισε το χώρο στην κοινότητα και ένα χρηματικό ποσό. Το 1988 ανέλαβε την ολοκλήρωση του οράματος του ο Σύλλογος Αποδήμων Κύπρου και ο Σύλλογος Αποδήμων Αμερικής σε συνεργασία με την κοινότητα και τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους.

από την επίσημη ιστοσελίδα του χωριού Ασγάτα

 
Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού