Φαράγγι του Aβακα - Establishment of a Plant Micro-reserve Netwrok in Cyprus for the Conservation of Priority Species and Habitats

Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού

Φαράγγι του Aβακα

 
 
 
 


Φαράγγι του Αβακα

Ένα αριστούργημα της φύσης, το φαράγγι του Αβακα, βρίσκεται στην απάτητη χερσόνησο του Ακάμα στη βορειοδυτική Πάφο. Ένας παράδεισος για πεζοπόρους, προσφέρει εκπληκτικές εικόνες και μια γενναιόδωρη εισαγωγή στην τοπική χλωρίδα και πανίδα, περιλαμβανομένου της Centaurea akamantis - ενός σπάνιου ενδημικού φυτού, ο κύριος πληθυσμός του οποίου βρίσκεται στο φαράγγι. Λαξευμένο από ασβεστόλιθο, έως 30 m ψηλό και δραματικά στενό σε ένα σημείο, το φαράγγι αποτελεί αρκετά δύσκολη διαδρομή καθώς το τραχύ μονοπάτι τυλίγεται κατά μήκος και πάνω από το ρυάκι που δημιούργησε αυτό το φυσικό θαύμα κατά τη διάρκεια χιλιάδων χρόνων. Μέρη της διαδρομής είναι ολισθηρά και περιλαμβάνουν αναρρίχηση μέσα από βράχους και πέτρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το φαράγγι του Αβακα χρειάστηκε 90 εκατομμύρια χρόνια για να πάρει τη σημερινή του μορφή.  Eίναι τύπου Κάνυον, δηλαδή στενό και με μεγάλο ύψος. Πήρε αυτό το όνομα (τύπου Κάνυον) από το ομώνυμο φαράγγι στο Κολοράντο των Η.Π.Α. Το μήκος του φτάνει τα 3 Km.

Πλούσιο σε χλωρίδα, το φαράγγι έχει πεύκα, κυπαρίσσια, αόρατους, αγριοσυκιές, φτέρες και βελανιδιές μεταξύ άλλων δέντρων καθώς και μεγάλη ποικιλία αγριολούλουδων. Η πανίδα περιλαμβάνει αλεπούδες, λαγούς, γεράκια, κουρούνες, κουκουβάγιες, πεταλούδες και μεγάλο αριθμό ερπετών.

 
Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού