Μιτσερό - Establishment of a Plant Micro-reserve Netwrok in Cyprus for the Conservation of Priority Species and Habitats

Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού

Μιτσερό

 
 
 
 


Μιτσερό

Το Μιτσερό είναι αμιγές Ελληνικό χωριό της επαρχίας Λευκωσίας. Βρίσκεται νοτιοδυτικά της Λευκωσίας και απέχει από αυτή 28 Km. Το χωριό βρίσκεται 5 Km από τη διασταύρωση του νέου δρόμου Πιτσιλιάς Παλαιχωρίου με τον δρόμο προς Αγροκηπιά - Άγιο Παντελεήμονα. Είναι χτισμένο σε μέσο υψόμετρο 390 m.

Από το 1881 που έγινε η πρώτη απογραφή πληθυσμού από την Αγγλική κυβέρνηση, το χωριό έχει μια σταθερή πληθυσμιακή αύξηση. Κατά την περίοδο 1931 - 1946 οι κάτοικοι αυξάνονται περισσότερο γιατί δημιουργείται το εργοστάσιο χρυσού (1928 -1940), στο οποίο αρκετοί βρήκαν εργασία και δεν έφυγαν στην πόλη ή στο εξωτερικό.

Το 1952 ξεκινά η λειτουργία των μεταλλείων με επακόλουθο την αύξηση του πληθυσμού, σχεδόν τον διπλασιασμό του. Από όλη την Κύπρο έρχονται αρκετοί εργάτες με τις οικογένειες τους για να δουλέψουν (καθώς επίσης και αρκετοί Τουρκοκύπριοι και Ελλαδίτες). Από αυτό το γεγονός έμεινε και η παροιμιώδης φράση για όποιον ζητά εργασία "έσιει κούσπον στο Μιτσερό".

Στο Μιτσερό υπάρχουν όλων των ειδών τα χώματα. Kοκκινοχώματα, ασπροχώματα και μικτά εδάφη. Είναι πλούσια σε μεταλλεύματα (χρυσό, χαλκό, πυρίτη).

Εκτός από το δάσος "Αδελφοί" και το παρακείμενο ιδιωτικό δάσος, δεν υπάρχουν άλλες δεντροφυτεμένες περιοχές μέσα ή έξω από το χωριό.

Η περιοχή του Μιτσερού αν και δεν έχει πολλά εύφορα χωράφια, διαθέτει πλούσια βλάστηση και άφθονο κυνήγι. Οι ποταμοί μέχρι το 1955-56 έτρεχαν Χειμώνα -Καλοκαίρι.

Καλλιεργούνται σε περιορισμένη έκταση, κριθάρι, σιτάρι, σανοί, εσπεριδοειδή, διάφορα φρουτόδεντρα, λίγα λαχανικά και όσπρια (λουβιά, κουκιά). Επίσης υπάρχουν θερμοκήπια όπου καλλιεργούνται λουλούδια και τελευταία άρχισε η συστηματική καλλιέργεια φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών από ένα εργοστάσιο φυσικών καλλυντικών.

Η κτηνοτροφία είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Στην κτηνοτροφική ζώνη έξω από το χωριό, υπάρχει μόνο μια φάρμα με αγελάδες και τρία μικρά κοπάδια αιγοπροβάτων.


από την επίσημη ιστοσελίδα του χωριού Μιτσσερό

 
Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού