Πέγεια - Establishment of a Plant Micro-reserve Netwrok in Cyprus for the Conservation of Priority Species and Habitats

Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού

Πέγεια

 
 
 
 


Πέγεια

Πρόκειται για ένα νεοσύστατο δήμο της επαρχίας Πάφου, που δημιουργήθηκε το 1994. Η Πέγεια αναγνωρίζεται ως ένας από τους μεγαλύτερους σε έκταση δήμους της Κύπρου καθώς η περιφέρεια της καλύπτει 4,552 ha. H διοικητική έκταση της Πέγειας φθάνει στα βόρεια μέχρι τον κόλπο της Λάρας και στα νότια μέχρι το τσιφλίκι των Ποτίμων και το φράγμα του Μαυροκόλυμπου.

Βρίσκεται μόνο 15 Km μακριά από το κέντρο της Πάφου και κοντά στον πανέμορφο Ακάμα, αποτελώντας σημείο προσέλκυσης όχι μόνο ντόπιων αλλά και ξένων κατοίκων. Το γεγονός ότι το χωριό είναι ριζωμένο στις πλαγιές ενός βουνού και κτισμένο σε υψόμετρο 200 m, επιτρέπει την αξιοζήλευτη πανοραμική του θέα τόσο προς τα δυτικά παράλια του νησιού όσο και προς το κέντρο της Πάφου. Ακόμη, ο συνδυασμός βουνού και θάλασσας καθώς και το ήπιο κλίμα της περιοχής αποτελεί ασύγκριτο πλεονέκτημα.

Στην περιοχή της Πέγειας υπάρχουν καλλιέργειες μπανανών και εσπεριδοειδών, αμπελιών και αμυγδαλιών, χαρουπιών και ελιών. Στην περιοχή καλλιεργούνται επίσης διάφορα είδη λαχανικών που περιλαμβάνουν κυρίως πατάτες, καρπούζια, κρεμμύδια, ντομάτες, αγγουράκια και αγκινάρες. Το μικρό κρατικό δάσος "Μελέτη" καθώς και μεγάλο μέρος του κρατικού δάσους της Πέγειας εμπίπτουν στα διοικητικά όρια του χωριού. Έτσι, οι μοναδικές πινελιές της φύσης, χαρίζουν στους κατοίκους αστείρευτη πηγή ζωντάνιας κι ηρεμίας.

Κύρια ενασχόληση των κατοίκων αποτελεί κατά πρώτο λόγο ο τουρισμός κι έπειτα, η γεωργία και η κτηνοτροφία. Η έκταση των μπανανοφυτειών της περιοχής ανερχόταν το 1985 στα 119 ha και ήταν η μεγαλύτερη, όχι μόνο της επαρχίας Πάφου αλλά και ολόκληρης της Κύπρου. Εκτός από τη γεωργία αναπτύχθηκε σε μεγάλο βαθμό και η κτηνοτροφία και ειδικότερα η αιγοπροβατοτροφία. Το 1985 εκτρέφονταν 2,073 κατσίκες, 2,832 πρόβατα, 60 χοίροι και 1,690 κοτόπουλα. Ωστόσο, σήμερα δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στον τουρισμό και στην παροχή υπηρεσιών. Η Πέγεια, λόγω του όμορφου καταπράσινου τοπίου της, των γραφικών ακρογιαλιών της και των αξιόλογων αρχαιολογικών της χώρων, άρχισε κατά τα τελευταία χρόνια να αναπτύσσεται τουριστικά. Επίκεντρο της τουριστικής κίνησης είναι η περιοχή του Κόλπου των Κοραλλίων.

από την επίσημη ιστοσελίδα του χωριού Πέγεια

 
Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού