
Νικολας-Γιωργος Ηλιαδης
Ο Δρ. Νικόλας-Γιώργος Ηλιάδης είναι δασολόγος και ερευνητής με μακροχρόνια εμπειρία στην πληθυσμιακή γενετική, τη βιολογία διατήρησης και τη διαχείριση φυσικών οικοσυστημάτων. Είναι πτυχιούχος και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, και διδάκτορας του Πανεπιστημίου Georg-August στο Göttingen της Γερμανίας (Initiative of Excellence). Η διδακτορική του διατριβή εστίασε στη γενετική ποικιλομορφία και χωρική γενετική δομή του ενδημικού κυπριακού κέδρου (Cedrus brevifolia), με σκοπό την επιστημονικά τεκμηριωμένη διατήρησή του. Κατά την περίοδο των διδακτορικών του σπουδών είχε την ευκαιρία να συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα και δίκτυα συνεργασίας, όπως: IKYDAD (Ελλάδας-Γερμανίας), EvolTree (FP7).
Το 2009 επέστρεψε στην Κύπρο όπου εργοδοτήθηκε ως επιστημονικός σύμβουλος στην Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών και Οικολογικών Οργανώσεων Κύπρου. Από τη θέση αυτή συμμετείχε ενεργά σαν μόνιμο μέλος στις ομάδες εργασίας σε διάφορες εθνικές επιτροπές για θέματα που σχετίζονται με την προστασία και αειφόρο ανάπτυξη του περιβάλλοντος. Σαν επιστημονικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας συμμετείχε επίσης σε διάφορες δραστηριότητές και επιτροπές του European Environmental Bureau (EEB).
Τον Ιανουάριο του 2010 εντάχθηκε στην ομάδα της Μονάδας Διατήρησης της Φύσης (ΜΔΦ), του Πανεπιστημίου Frederick, ακολουθώντας ακαδημαϊκή / ερευνητική επαγγελματική πορεία. Ως μέλος της ΜΔΦ, έχει συμμετάσχει σε προγράμματα δικτύωσης ερευνητικών ομάδων όπως: Erasmus και COST, καθώς και στη σύνταξη και υποβολή ερευνητικών προτάσεων, αλλά και στην υλοποίηση τους, μέσω της χρηματοδότησης από προγράμματα : LIFE, Interreg, Horizon, ΙΠΕ/ΙδΕΚ, κ.ά.
Ο Δρ. Ηλιάδης έχει αναπτύξει πλούσιο ερευνητικό έργο επικεντρωμένο στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την αειφορική διαχείριση των δασών και τη σύνδεση της επιστήμης με την εφαρμοσμένη πολιτική περιβάλλοντος. Στο πλαίσιο της ερευνητικής του δραστηριότητας, ερευνητικού του πρόταση έτυχε χρηματοδότησης στο πλαίσιο της Δέσμης 2009-2010 (Άξονας ΙΙ: Ανάπτυξη Ανθρώπινου Ερευνητικού Δυναμικού, «Πρόγραμμα Διδάκτωρ»), από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου (ΙΠΕ). Μέσω της πρότασης αυτής υλοποίησε τη μεταδιδακτορική του έρευνα με έδρα τη ΜΔΦ και σε συνεργασία (επισκέψεις και παραμονή στα εργαστήρια) με το Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης και το French National Research Institute for Agriculture (INRAE, Μονάδα Avignon). Επίσης, έχει συμμετάσχει σε αριθμό έργων που χρηματοδοτήθηκαν από το πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τα έργα PLANT-NET CY και LIFE-KEDROS, στα οποία συμμετείχε ως ο Υπεύθυνος Διαχείρισης τους έχουν βραβευτεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο ή/και διεθνώς.
Σημαντική είναι και η εκπαιδευτική του δράση, καθώς έχει διδάξει σε ποικίλα ακαδημαϊκά προγράμματα από το 2012 και εξής, μεταξύ άλλων στο Δασικό Κολέγιο Κύπρου και σε προγράμματα κατάρτισης του Πανεπιστημίου Frederick.
Μέσα από την ακαδημαϊκή και ερευνητική δραστηριότητά του, ο Δρ. Ηλιάδης έχει συμβάλει στην παραγωγή νέας γνώσης, η οποία έχει παρουσιαστεί σε περισσότερες από 30 δημοσιεύσεις, σε επιστημονικά περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων, τεχνικούς οδηγούς και κεφάλαια βιβλίων, καθώς επίσης και σε περισσότερες από 40 περιλήψεις σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια.
Άξιο αναφοράς ως προς το επίπεδο εμπλοκής του σε επιτροπές ακαδημαϊκής πιστοποίησης, αποτελεί η συμμετοχή του ως μέλος σε Εξωτερικές Επιτροπές Αξιολόγησης της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕθΑΑΕ) Ελλάδος, για την αξιολόγηση και πιστοποίηση προγραμμάτων σπουδών σε Ελληνικά Πανεπιστήμια. Επίσης, στο πλαίσιο της επικείμενης επαναλειτουργίας του Δασικού Κολεγίου Κύπρου έχει συμμετάσχει, ως εξωτερικός εμπειρογνώμονας, στην Εσωτερική Επιτροπή Αξιολόγησης του Δασικού Κολλεγίου Κύπρου, τόσο κατά την ιδρυματική Πιστοποίησή του όσο και κατά το στάδιο πιστοποίησης των προγραμμάτων σπουδών του, από τον Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙΠΑΕ), Κύπρου.
Το 2024, το Πανεπιστήμιο Frederick τον τίμησε με το Πρώτο Βραβείο «Δράσεις υπέρ των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης» στο πλαίσιο των «Βραβείων Αριστείας Μιχάλη Φρειδερίκου».